Plakinstructie

In deze plakinstructie leggen we je uit hoe je in 10 stappen eenvoudig, maar toch professioneel zelf belettering, muurstickers of plakletters kun appliceren. Het installeren van de stickers is zeker niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal zaken waar je goed op moet letten voor een maximale levensduur van jouw stickerproject.

Meer een kijker dan een lezer? Bekijk onze plakinstructie op youtube:

 • Voorbereiden

  Stap 1: Voorbereiden

  Kijk goed naar de sticker. Zoals je kunt zien bestaat het stickerpakket uit 3 lagen:
  1. De bovenste laag is de transfertape, deze laag is transparant, net zoals plakband.
  2. Direct onder de transfertape, zitten de stickers zelf. Deze zit dus gesandwicht tussen de transfertape en de backing.
  3. Helemaal onderaan zit de backing van de stickers, deze laag is meestal wit.
  Als jouw stickers aan de buitenkant van het oppervlak komen, is de belettering leesbaar vanaf de kant van de transfertape. Als het omgekeerd is uitgesneden voor toepassing op de binnenkant van een glazen oppervlak, is de belettering leesbaar vanaf de zelfklevende achterkant (de kant van de backing).

  Hot tip:

  Zorg ervoor dat je alle hulpmiddelen binnen handbereik hebt. Denk aan schoonmaakmiddel, schilderstape, een pasje of rakel, een potlood en een meetinstrument zoals een liniaal of rolmaat.

 • Reinigen oppervlak

  Stap 2: Reinigen oppervlak

  Bereid het applicatieoppervlak voor. Zorg ervoor dat het oppervlak glad, niet poreus en vrij van vette of olieachtige coatings is. Reinig het met een niet-schurende en niet-pluizende doek en een goede reiniger die geen residu achterlaat of het oppervlak beschadigt. Laat het oppervlak volledig drogen voordat je met de installatie begint.

  Hot tip:

  Schoonmaken van het te beplakken oppervlak is een van de meest belangrijke stappen. Als de ondergrond niet goed schoon is kan dat de levensduur van jouw stickers negatief beïnvloeden.

 • Positie markeren

  Stap 3: Positie markeren

  Meet en markeer met een potlood, stift of pen het toepassingsgebied om te bepalen waar jouw belettering zal komen. Zorg ervoor dat het gebied waterpas, verdeeld en uitgelijnd is zoals jij dat in gedachten hebt. Als je aan het plakken bent is het vrij lastig te zien of het geheel recht en precies in het midden hangt.
 • Sticker positioneren

  Stap 4: Sticker positioneren

  Houd de drie lagen van het stickerpakket nog helemaal compleet en positioneer deze op de door jouw gemarkeerde plaats, precies op de plek waar je het wilt aanbrengen, en zorg ervoor dat de achterkant naar het oppervlak is gericht. Zodra je de sticker hebt waar je hem wilt hebben, zet je de bovenrand vast met een horizontale strook afplakband of schilderstape, zodat de bovenste helft van de tape op het aanbrengoppervlak zit en de onderkant op het vinyl, zodat er een scharniereffect ontstaat.

  Hot tip:

  Is de hoogte van jouw stickers groter dan de breedte? Plak dan links of rechts verticaal de schilderstape zodat je het als een deurtje kunt openklappen.

 • Backing verwijderen

  Stap 5: Backing verwijderen

  Klap de vinyl belettering vanaf de onderkant omhoog, zodat deze kan scharnieren aan de tape waarmee je hem hebt vastgemaakt. Verwijder de achterkant/backing (de achterste witte laag) van de stickers en zorg ervoor dat er niets in aanraking komt met het nu blootliggende kleefoppervlak. Als de stickers niet blijven plakken aan de transfertape, maar in plaats daarvan aan de witte backing blijven plakken. Plak dan de backing voorzichtig terug op de originele plek. Scharnier daarna voorzichtig het geheel terug en druk vervolgens alles extra goed aan de transfertape met een pasje of rakel, letter voor letter. De hechting van de transfertape moet ruim voldoende zijn om ze van de backing te verwijderen, dus na het goed aandrukken zouden ze nu aan de transfertape moeten hechten.

  Hot tip:

  Bewaar de witte backing van de achterkant - Het kan zijn dat je deze later nog nodig hebt.

 • Klaar voor de start

  Stap 6: Klaar voor de start

  Nu de klevende klant van de plakletters bloot ligt is het belangrijk dat je extra op stof en vuil let. Voorkom ten aller tijden dat er vet of andere viezigheid op komt. Dit kan namelijk de levensduur van de stickers erg verminderen. Zonder dat de lijm nog iets aanraakt, draai je de afbeelding voorzichtig weer naar beneden zodat de lijmzijde weer naar het oppervlak is gericht, maar zorg ervoor dat nog niets aan het oppervlakte plakt dat gaan we in de volgende stap doen.
 • Het appliceren

  Stap 7: Het appliceren

  Gebruik een vinyl installatie rakel (of gewoon een bankpasje) om druk uit te oefenen op de linker- of rechterbovenhoek (afhankelijk van wat jouw voorkeur heeft) van de transfertape-zijde van de letters en druk de stickers op het oppervlak. Werk vanaf de bovenzijde van links naar rechts langzaam naar de onderzijde. Veeg altijd in dezelfde richting om te voorkomen dat luchtbellen worden ingesloten. Begin altijd vanaf de kant van de transfertape en werk langzaam, maar gestaag richting de tegenovergestelde zijde.

  Hot tip:

  Raak niet in paniek als er kreuken of bubbels ontstaan. Til het probleemgebied voorzichtig van het oppervlak en probeer het opnieuw. Wij gebruiken hoge kwaliteit stickermateriaal die wel tegen een stootje kan!

 • Nabewerking

  Stap 8: Nabewerking

  Als de stickers helemaal op zijn plaats zijn geveegd en er geen luchtbellen of vouwen zijn, ga dan nog een keer grondig over de stickers met de rakel, spatel of pasje om ervoor te zorgen dat alles stevig wordt aangedrukt en permanent vastzit. Besteed extra aandacht aan hoeken en randen van de letters en/of vormen, deze kunnen namelijk later met de transfertape kunnen loslaten als ze niet volledig worden aangehecht.
 • Moment suprême

  Stap 9: Moment suprême

  Pulk de linker- of rechterbovenhoek van de transfertape los en begin deze langzaam van de belettering af te trekken. Als een sticker element mee omhoog komt, gebruik dan de rakel/spatel om het terug op zijn plaats te drukken en blijf de tape loshalen.
 • Dubbel check

  Stap 10: Dubbel check

  Als het verwijderen van de transfertape hardnekkige luchtbellen onthult die je niet eerder hebt gezien, neem dan de beschermlaag die je eerder hebt bewaard en leg deze over het probleemgebied met de glanzende kant naar je toe. Gebruik vervolgens je rakel of pasje om harde druk uit te oefenen en probeer de luchtbel weg te werken.

  Hot tip:

  In een uiterst geval als je een luchtbelletje hebt onder een groter oppervlak; snij dan voorzichtig met een stanleymesje een minuscuul sneetje in het belletje en veeg vervolgens het belletje dicht richting het sneetje met een rakel of pasje.