30 september 2020

Vinyl belettering; de verschillende soorten en toepassingen

Vinyl plakletters is slechts een van de vele toepassingen van vinyl. Het wordt vaak gebruikt om winkelpuien, kantoren, auto's, spandoeken, boten, glazen ramen en om muren mee te decoreren. Het heeft sterk de voorkeur in de professionele grootformaatindustrie vanwege zijn brede kleurselectie en vooral haar duurzaamheid.

Vinyl belettering; de verschillende soorten en toepassingen

Wat zijn vinyl plakletters?

Vinyl plakletters zijn gemaakt van, je raad het al; Vinyl, dat algemeen bekend staat als PVC, verwijst eigenlijk naar polyvinylchloride. Een van de vele vormen – geplastificeerd vinyl – wordt gebruikt voor vinyl belettering en plakletters. Dit zijn dunne rollen vinyl met zelfklevende films die worden opgerold en gesneden door een plotter die weer wordt aangestuurd door een computer om letters en patronen te produceren.

Ontwerpen kunnen ook op deze vinylfilm worden afgedrukt om ingewikkelde, full colour details te realiseren. Voor de doe-het-zelvers kan vinyl belettering geprefabriceerd besteld worden met gesneden letters, dus het enige wat je dan hoeft te doen is de voorgesneden letters van de zelfklevende folie te halen en ze daarna gemakkelijk aan te brengen op ieder gewenst oppervlak.

Op zoek naar letter stickers?
Start direct met ontwerpen.

Bij stickey ontwerp je eenvoudig je eigen letter stickers in onze handige online ontwerptool.

Letter stickers ontwerpen

Verschillende types vinyl voor plakletters.

Er zijn tegenwoordig verschillende soorten vinylbeletteringsmaterialen op de markt. Dit zijn meestal levendig gekleurde, hoogwaardige en weerbestendige vinylmaterialen die zijn ontworpen voor multifunctionele behoeften en toepassingen. Deze omvatten:

Het juiste type materiaal om te gebruiken voor vinylbelettering hangt af van hoe en waar het wordt gebruikt. Sommige van deze materialen kunnen vrij uniek en duur zijn, maar hebben een extreem korte levensduur, terwijl andere geweldig zijn voor basisgebruik, goedkoop zijn, maar lang meegaan.

  • Gegoten vinylfilm met hoge prestaties – Dit materiaal kan twee jaar of langer meegaan en wordt vaak gebruikt op zeer blootgestelde gebieden zoals winkelpui, voertuigen, boten en verkeersborden.

  • Intermediate vinyl – Dit is ideaal voor bewegwijzering en banners voor kortstondig gebruik, evenals tijdelijke buitenborden. Ze zijn minder duurzaam dan het hoogwaardige gietwerk en zijn ook vatbaar voor krimp.

  • Fluorescerende vinylletters – Dit is een vinylmateriaal met een zeer schitterende lichtglans, waardoor het aantrekkelijker wordt. Helaas heeft blootstelling aan UV-stralen de neiging om het fluorescerende pigment op dit vinylmateriaal uit te wassen wanneer het wordt blootgesteld, dus dit materiaal wordt gewoonlijk alleen gebruikt voor promotionele doeleinden op korte termijn.

  • Gesimuleerde metaalachtige vinylletters – Dit is een gemetalliseerde polyesterfilm die lijkt op metaal. Hoewel het zeer aantrekkelijk is en geschikt is voor speciale vinylbeletteringsdoeleinden, gaat het buiten slechts 6 tot 12 maanden mee.

  • Vinylletters met speciale effecten – Dit is een opvallende vinylfilm met holografische, spiegel-, mozaïek- en multi-lenseffecten. Dit materiaal wordt vaak binnenshuis gebruikt, omdat de speciale effecten ervan na ongeveer 6 tot 12 maanden verslechteren.