15 oktober 2020
Hoe maak en bestel je plakletters met onze belettering ontwerptool?
Je eigen belettering maken is echt super leuk, maar hoe gaat dat nou eigenlijk in zijn werk, waar moet je aan denken en hoe werk onze plakletter ontwerptool nou eigenlijk? In dit artikel leggen we het je helemaal uit. Laten we direct beginnen!
Stap 1: Meten is weten.
Voordat we beginnen met het ontwerpen van de plakletters moeten we natuurlijk eerst weten hoe groot we ons ontwerp willen hebben. Zoek dus je rolmaat en notitieblokje erbij en ga naar de auto, muur, boot of wat voor object dan ook dat je wilt beplakken met letters en/of cijfers.
Meet het te beplakken gebied op en noteer de maximale breedte en maximale hoogte. In dit voorbeeld willen wij onze Macbook beletteren. Wij noteren in dit voorbeeld een max. breedte van 20cm en een max. hoogte van 4cm!
Stap 2: Naar de ontwerptool!
Nu we het maximale formaat weten van de plakletters kunnen we starten met het ontwerpen van de belettering. Hiervoor gaan we naar onze plakletter ontwerptool →
Niet schrikken van het grote aantal opties dat je ziet. Plakletters ontwerpen is veel eenvoudiger dan het lijkt! We lopen zo stap voor stap door elke optie van de beletterings ontwerp tool.
Stap 3: De gewenste tekst voor de plakletters.
Om te beginnen geven we eerst de gewenste tekst in. Dit veld kun je helemaal links bovenaan de opties vinden. Het is mogelijk om meerdere regels tekst in te geven, echter voor deze plakletter tutorial gebruiken we slecht één regel tekst. Wij gaan plakletters maken voor ons fictieve bedrijf “Homemade Brownies”. Wij geven dus deze tekst op in het veld “Jouw tekst” zoals bovenstaand.
Stap 4: Het gewenste formaat van de plakletters.
Nu We de gewenste tekst hebben ingegeven gaan we door naar het instellen van het gewenste formaat van de belettering, plakletters of cijfers. Wij hadden ons maximale formaat van de plakletters bepaald op 20 x 4 cm. Wat we dus gaan doen is de hoogte van de belettering naar 4 cm zetten.
Wat we nu zien is dat de plakletters onze maximale grootte heeft overschreven. Dit is niet goed, want de belettering zal buiten het gewenste gebied komen. Om dit op de lossen schakelen we over naar maximale breedte ingeven.
Nu zal de plakletter ontwerptool de hoogte gaan berekenen aan de hand van de breedte en we zien dat als we onze maximale breedte van 20 cm ingeven dat de hoogte 2,3cm wordt berekend. Perfect! We gaan door naar de volgende stap.
Stap 5: Plakletters lettertype uitkiezen of uploaden.
Het standaard Stickey lettertype is best leuk, maar is niet exact wat we voor ogen hadden voor onze plakletters. We gaan eerst kijken of er een geschikt lettertype aanwezig is voor onze plakletters van Homemade Brownies! Dit doen we door de optie “Selecteer lettertype” te klikken. Dit veld staat in het midden, bovenaan.
Zodra je een ander lettertype selecteert zul je zien dat de hoogte of breedte nu weer veranderd. Elk lettertype heeft namelijk een eigen specifieke afmeting. Hou dit in de gaten! We hebben een aantal lettertypes voor onze plakletters geprobeerd, maar we zijn nog niet helemaal tevreden. We gaan op zoek naar het perfecte lettertype voor onze belettering. Een goede lettertype website is Google Fonts → , Hier kun je veel rechtenvrije lettertypes downloaden, die je zowel privé als zakelijk mag gebruiken.
Om gericht te zoeken wat goed past bij jouw belettering, kun je je gewenste tekst ingeven in het veld “Type something” in de afbeelding hier boven groen gemarkeerd. Zo veranderen alle voorbeeldteksten naar jouw ingeven tekst. Lettertypes uitzoeken is geen gemakkelijke klus, er is namelijk zo veel keuze dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet.
Wanneer je dan eindelijk jouw perfecte lettertype hebt gevonden voor jouw plakletter project, kun je klikken op “Download family” zoals we in onderstaande afbeelding groen hebben gemarkeerd.
Er zal nu een .zip bestand worden gedownload met alle fonts in de lettertype familie. Leer hier → hoe je een zip bestand kunt uitpakken. In ons geval zit er slecht één lettertype in, maar het kan zijn dat er meerdere bestanden in het mapje zitten. Indien er meerdere lettertypes in zitten kies dan jouw gewenste versie voor de plakletters.
Ook kan het zijn dat de bestanden niet van TTF formaat zijn, maar bijvoorbeeld van OTF bestandsformaat. Onze plakletter ontwerptool accepteert alleen maar TTF lettertypes. Echter kun je deze eenvoudig converteren naar TTF → .
Waneer we ons TTF lettertype bestand gereed hebben kunnen we deze uploaden naar de beletterings ontwerptool.
Sleep het TTF lettertype bestand naar het upload veld in de plakletter ontwerptool. Dit veld bevindt zich recht onder het veld voor het selecteren van de lettertypes. Je kunt ook op dit veld klikken om handmatig het lettertype te selecteren.
Als je dit hebt gedaan wordt het lettertype toegevoegd aan de plakletter design tool en aan de selectielijst van lettertypes zodat je makkelijk kunt vergelijken!
Stap 6: Selecteer het gewenste stickermateriaal. (vinyltype)
Over het algemeen hebben we 3 types vinyl; Mat vinyl, Glans vinyl en Metallic vinyl.
Hoogwaardig Polymeer vinyl
Al onze vinyl types zijn gemaakt van hoogwaardig Polymeer en is middellang tot langdurig buiten bestendig tot ca. 8 á 9 jaar. Het is vrij stabiel, dus weinig krimp, en kleurvast. Het is eenvoudig te snijden en te pellen en uiteraard ook te verwerken.
Meer over onze vinyltypes en uitgebreide uitleg vind je hier →
Vervolgens kies je de gewenste kleur voor jouw plakletters.
Stap 7: Helemaal klaar met ontwerpen van de plakletters!
Perfect! We hebben de plakletters nu precies zoals we ze in gedachten hadden. Laten we ze afrekenen, we bestellen er ook nog een Rakel → en Surface cleaner → bij zodat we de stickers op professionele en duurzame manier kunnen appliceren op onze Macbook! Als je de belettering voor 18:00 uur besteld dan heb je ze de volgende werkdag al in huis!
Stap 8: De plakletters plakken op onze Macbook.
We hebben de plakletters netjes binnen gekregen en het is nu tijd om te gaan plakken! Om te kunnen plakken heb je minimaal nodig:
Een meetinstrument zoals een rolmaat of lineaal.
Schilderstape
Reinigingsmiddel
En een Rakel. Je kunt hier ook een pasje voor gebruiken.
Ondergrond reinigen, vet- en stofvrij maken.
Zorg ervoor dat het oppervlak glad, niet poreus en vrij van vette of olieachtige coatings is. Reinig het met een niet-schurende en niet-pluizende doek en een goede reiniger die geen residu achterlaat of het oppervlak beschadigt. Laat het oppervlak volledig drogen voordat je met de installatie begint.
De plakletters goed positioneren.
Meet met een rolmaat of liniaal exact uit waar je de plakletters wilt hebben. Teken dit indien gewenst af met een potlood. Plak vervolgens aan de bovenzijde van de belettering een stuk schilderstape zoals bovenstaande afbeelding.
De backing verwijderen van de plakletters.
Nadat je de schilderstape hebt bevestigd kun je het geheel omklappen naar boven. Verwijder voorzichtig de backing van de plakletters en wees extra voorzichtig dat alle letters aan de transfertape blijven zitten. Mocht er een plakletter blijven zitten op de backing probeer deze dan voorzichtig met een pincet of een mesje los te peuteren van de backing zodat deze blijft plakken op de transfertape.
Laatste check voor definitief plakken.
Nu de backing is verwijderd moet je extra voorzichtig zijn. De definitieve lijmlaag is nu blootgesteld aan de elementen! Doe een laatste check of alles goed is gepositioneerd en de ondergrond nog schoon is.
Plak de belettering van binnen naar buiten.
Klap het geheel weer terug en begin met het vegen met je Rakel of pasje. Werk altijd van binnen naar buiten zodat je eventuele belletjes naar buiten toe drukt. Zorg ervoor dat je de plakletters één voor één goed aandrukt op de ondergrond.
Plaklettertransfertape verwijderen.
Nadat je alles goed hebt aangedrukt met je Rakel → of pasje kun je de transfer tape verwijderen. Let hierbij goed op dat alle letters goed op hun plek blijven zitten. Indien er letters mee loskomen, probeer deze dan extra goed aan te drukken met de Rakel zodat ze niet meer los gaan en blijven plakken op de ondergrond.
Het eindresultaat
We zijn nu helemaal klaar en het resultaat mag er zijn! Wij hopen je met deze tutorial een goede uitleg te hebben gegeven. Mocht je nog vragen hebben dan horen wij dat uiteraard graag!