2 oktober 2020

Alles wat je moet weten over vinyl belettering en plakletters

Er zijn zoveel vinylproducten op de markt dat het soms moeilijk is om het verschil tussen deze vinyltypes te zien. Vinyl belettering wordt bijvoorbeeld soms verward met grafische/bedrukte stickers of, erger nog, wordt verondersteld hetzelfde te zijn als letter stickers die in de doe-het-zelf zaken worden verkocht. Hier bespreken we alles wat je moet weten over vinyl belettering en plakletters van hoogwaardig vinyl, van de basis tot de details.

Alles wat je moet weten over vinyl belettering en plakletters

1. Wat is vinyl belettering?

Simpel gezegd, het is de term in de branche voor individueel gesneden, effen gekleurde vinyl sticker folie, of het nu gaat om plakletters, plakcijfers, plakvormen of vector logo’s. Vinyl belettering wordt over het algemeen niet bedrukt, maar gesneden uit een rol (gekleurd) vinyl. Hoewel de tekens en vormen in vinyl belettering los van elkaar staan, worden ze met behulp van transfertape als een geheel aangebracht.

Vinyl belettering of plakletters komen meestal in drie lagen. De bovenste laag is transfertape, die de letters en tekens op de juiste afstand op de niet-klevende zijde bij elkaar houdt. De middelste laag is het gesneden vinyl (de stickerfolie) zelf, waarvan één zijde met lijm is bedekt.

De onderste laag is de achterkant van de vinylsticker (ook wel de backing genoemd) van plastic of vetvrij papier, die de lijmlaag beschermt tot de installatie. Tijdens de installatie wordt de achterkant/backing verwijderd (net als bij een gewone sticker) om de lijm aan het substraat te laten hechten, terwijl de transfertape blijft zitten en alles bij elkaar houdt totdat de letters op hun plaats zitten.

Vinyl belettering en plakletters zijn verwijderbaar, maar niet herpositioneerbaar. Als je op zoek bent naar een muurdecoratie die kan worden hergebruikt en verplaatst, kun je overwegen om statisch vinyl op maat te laten bedrukken.

2. Waar kan ik het voor gebruiken?

Vinyl belettering is buitengewoon veelzijdig omdat het op bijna elk vlak, niet-poreus oppervlak kan plakken. Veelvoorkomende toepassingen zijn onder meer graphics en informatie voor glazen etalages, inspirerende muurcitaten, branding voor werkvoertuigen, mooie bumper- of raamstickers, bootnamen en nog veel, veel meer.

Belettering is bestand tegen binnen- en buitenomstandigheden, waardoor het een uitstekende oplossing is voor bijvoorbeeld bewegwijzering aan de buitenkant van gebouwen (zoals eenvoudige raambelettering zoals kantooruren) of branding voor voertuigen (zoals logos, bedrijfsnamen en contactinformatie). Het gaat echter langer mee als het wordt beschermd tegen de elementen. De meeste soorten vinylbelettering kunnen ook “omgekeerd” worden gesneden voor toepassing op de binnenkant van glazen deuren of ramen voor meer bescherming.

De enige minpunten zijn dat de kleefzijde, die minder levendig is, de kijkzijde wordt, en schittering of reflectie aan de buitenkant van het glas kan ervoor zorgen dat de letters moeilijk te zien zijn. Misschien vraagt ​​u zich af: die kant en klare plakletters van de doe-het-zelf winkel? Kan ik die niet gebruiken? Ons antwoord op die vraag is een nadrukkelijk “NEE!”. Die stickers zijn bedoeld om mee te knutselen – tijdelijke toepassingen binnenshuis op oppervlakken die er waarschijnlijk niet veel schade door zullen ondervinden.

Hoewel ze er leuk uitzien op het vel, kunnen ze erg snel smerig worden als ze worden blootgesteld aan de elementen: denk aan afbladderen, barsten en het lekken van overtollige lijm langs de randen. Bovendien is het bijna onmogelijk om ze gelijkmatig aan te brengen, en laten ze een hardnekkig residu achter als je ze uiteindelijk verwijdert. We kunnen doorgaan … alsjeblieft, bespaar jezelf de moeite en laat de stickers achter voor liefhebbers van plakboeken.

Op zoek naar letter stickers?
Start direct met ontwerpen.

Bij stickey ontwerp je eenvoudig je eigen letter stickers in onze handige online ontwerptool.

Letter stickers ontwerpen

3. Hoe wordt het geïnstalleerd?

We raden je ten zeerste aan om jouw belettering en/of plakletters te kopen bij een gespecialiseerd stickerbedrijf zoals Stickey, vooral als je ontwerpen delicaat zijn, meerdere kleurenlagen bevatten en/of zijn gesneden uit vinyl stickerfolie met permanente hechting.

Naast het gemak voor jouw, kan een professionele installatie de levensduur van uw product verlengen, het risico op beschadiging van de ondergrond verkleinen en mogelijk in aanmerking komen voor een fabrieksgarantie.

Als je echter zelf belettering of een gestanste vinylsticker moet installeren, heb je alleen een niet-schurende, niet-pluizende doek, een goede reiniger, een liniaal, plakband, een rakel/spatel en wat geduld nodig:

Stap 1

Kijk naar je sticker. Noteer aan welke kant van het oppervlak het moet worden geïnstalleerd: als het aan de buitenkant van het oppervlak komt, is de belettering leesbaar vanaf de kant van de transfertape. Als het omgekeerd is uitgesneden voor toepassing op de binnenkant van een glazen oppervlak, is de belettering leesbaar vanaf de zelfklevende achterkant.

Stap 2

Bereid het applicatieoppervlak voor. Zorg ervoor dat het oppervlak glad, niet poreus en vrij van vette of olieachtige coatings is. Reinig het met een niet-schurende en niet-pluizende doek en een goede reiniger die geen residu achterlaat of het oppervlak beschadigt. Laat het oppervlak volledig drogen voordat je met de installatie begint.

Stap 3

Meet en markeer met een potlood jouw toepassingsgebied om te bepalen waar het vinyl zal komen. Zorg ervoor dat het gebied waterpas, verdeeld en uitgelijnd is zoals jij dat in gedachten hebt.

Stap 4

Houd de drie lagen nog helemaal compleet en positioneer deze op de door jouw uitgekozen plaats, precies op de plek waar je het wilt aanbrengen, en zorg ervoor dat de achterkant naar het oppervlak is gericht. Zodra je de sticker hebt waar je hem wilt hebben, zet je de bovenrand vast met een horizontale strook afplakband of schilderstape, zodat de bovenste helft van de tape op het aanbrengoppervlak zit en de onderkant op het vinyl, zodat er een scharniereffect ontstaat.

Stap 5

Klap de vinyl belettering vanaf de onderkant omhoog, zodat deze kan scharnieren aan de tape waarmee je hem hebt vastgemaakt. Verwijder de achterkant/backing (NOG NIET de transfertape) van het vinyl en zorg ervoor dat er niets in aanraking komt met het nu blootliggende kleefoppervlak. Bewaar de voering aan de achterkant – misschien heb je deze later nog nodig.

Stap 6

Zonder dat de lijm nog iets aanraakt, draai je de afbeelding voorzichtig weer naar beneden zodat de lijmzijde weer naar het oppervlak is gericht.

Stap 7

Gebruik een vinyl installatie rakel om druk uit te oefenen op de linkerbovenhoek van de transfer tape-zijde van de letters en druk de afbeelding op het oppervlak. Werk van links naar rechts terwijl je van de bovenkant van de afbeelding naar de onderkant gaat. Veeg altijd in dezelfde richting om te voorkomen dat luchtbellen worden ingesloten. Raak niet in paniek als er kreuken of bubbels optreden. Til het probleemgebied voorzichtig van het oppervlak en probeer het opnieuw.

Stap 8

Als het vinyl allemaal op zijn plaats is geveegd en er geen luchtbellen of vouwen zijn, ga dan nog een keer over de hele afbeelding met de rakel om ervoor te zorgen dat alles stevig wordt aangedrukt en vastzit. Besteed speciale aandacht aan hoeken en randen van de letters en vormen, die kunnen later met de transfertape kunnen loslaten als ze niet volledig worden gehecht.

Stap 9

Til de linkerbovenhoek van de transfertape op en begin deze langzaam van de belettering af te trekken. Als een van de vinyl mee omhoog komt, gebruik dan de rakel/spatel om het terug op zijn plaats te drukken en blijf de tape loshalen.

Stap 10

Als het verwijderen van de transfertape hardnekkige luchtbellen onthult die je niet eerder hebt gezien, neem dan de beschermlaag die je eerder hebt bewaard en leg deze over het probleemgebied met de glanzende kant naar je toe. Gebruik vervolgens de wisser om harde druk uit te oefenen en probeer de luchtbel weg te werken.

Stap 11

Als jouw belettering meer dan één kleur heeft, herhaal je dit hele proces met elk overgebleven kleurenvel en zorgt u ervoor dat alles perfect op één lijn ligt.

Klinkt ingewikkeld? Het is een soort van. Maar maak je geen zorgen: professionele installateurs zijn gemakkelijk te vinden.

4. Hoe moet ik het onderhouden?

Het op de juiste manier verzorgen van je vinylbelettering is een gemakkelijke manier om het er zo lang mogelijk goed uit te laten zien.

Volgens 3M zijn de factoren na het aanbrengen die het meest van invloed zijn op de levensduur; De hoek en richting van blootstelling aan de zon, algemene omgevingsomstandigheden en schoonmaak- en onderhoudsmethoden. Gelukkig, afhankelijk van het oppervlak waarop de belettering staat, heb je enkele of al deze factoren onder controle.

Als het vinyl zich op een voertuig of een bewegend voorwerp bevindt, probeer het voorwerp dan binnen te houden of onder een afdekking wanneer het niet wordt gebruikt. Dit beperkt de blootstelling aan UV-straling en temperatuurveranderingen die de samenstelling van het materiaal kunnen beschadigen.

De beste manier om letters vuilvrij te houden, is door ze regelmatig af te nemen met een vochtige, niet-schurende doek. Gebruik geen chemische reinigingsmiddelen voor regelmatig onderhoud; ze kunnen na verloop van tijd het vinyl en de lijm beschadigen.

Als het vinyl op een voertuig zit, is handwas met een mild wasmiddel prima, maar gebruik geen schuurmiddelen of borstels. Spoel het gebied grondig af met schoon water om al het wasmiddel te verwijderen. Laat het op natuurlijke wijze drogen.

Wasstraten en automatische wasbeurten zijn prima voor sterkere vinyl zoals Polymeer. Ze kunnen echter in uitzonderlijke gevallen een dof uiterlijk krijgen of losraken. Controleer altijd jouw belettering na het schoonmaken om er zeker van te zijn dat deze nog stevig vastzit.

Reinig het gebied rond het vinyl zoals je dat normaal zou doen, zonder dat oplosmiddelen, was of schuurmiddelen in contact komen met het vinyl.

5. Wat moet ik doen als ik het wil verwijderen?

Wanneer het tijd is om uw vinylbelettering te verwijderen en te vervangen, is de methode die je wilt gebruiken afhankelijk van het oppervlak en het type vinyl waarmee je werkt.

Belangrijke opmerking: bepaalde soorten vinyl die voor belettering worden gebruikt, zijn ontworpen om permanent te zijn en kunnen het oppervlak beschadigen als deze wordt verwijderd. Vraag jouw leverancier altijd wat voor soort vinyl ze gebruiken voordat ze het installeren om er zeker van te zijn dat u het gewenste product krijgt. Probeer niet zelf permanente letters te verwijderen.

Als het de bedoeling is dat jouw vinyl verwijderbaar is, hoeft je het misschien niet zelf te verwijderen – vraag het bedrijf die jouw nieuwe belettering levert of ze bereid zijn het oude vinyl te verwijderen als onderdeel van de voorbereiding van het oppervlak. Beletteringprofessionals geven er over het algemeen de voorkeur aan om de ondergrond zelf voor te bereiden om ervoor te zorgen dat het goed wordt gedaan.

Voor de meeste stevige oppervlakken kan een plat scheermesje worden gebruikt om het vinyl eraf te schrapen. Als je de letters echter van glas of van verf verwijdert die je liever niet wilt schrapen, kun je een föhn gebruiken die op ‘laag’ staat om de letters op te warmen totdat u ze met de hand kunt verwijderen.

Zodra de letters zijn verwijderd, moeten alle resterende resten loskomen met de zachte toepassing van glazenwasser of verdunde ontsmettingsalcohol.

Vinylletters zijn niet gemaakt om herpositioneerbaar of herbruikbaar te zijn, en kunnen tijdens het verwijderen uitrekken of in stukken breken.